Hamburg merkezli denizcilik teknolojisi firması OceanScore'un veri analiz ekibi, yönetmeliğe tabi olan AB/AEA içinde ve dışında ticaret yapan 5.000 grostonun üzerindeki 13.000 gemiyi analiz ederek denizcilik sektörünün 2025 yılında toplam 1,345 milyar euro FuelEU cezası ödeyeceğini hesapladı. Bu analiz, şu anda mevcut olan son tam yıl olan 2022'den itibaren ticaret modelleri ve yakıt karışımına ilişkin verilere dayanıyor.

Ekip, OceanScore'un AIS verileri, Thetis emisyon verileri, bunker istihbaratı ve gelişmiş analitik/AI içeren tescilli veri modellemesini kullanarak her bir gemi için FuelEU uyum dengelerini ve sonuçta ortaya çıkan cezaları belirleyebildi. Her bir geminin AB limanları arasında ve AB'ye gidip gelirken ve limanlardaki olası yakıt karışımı hesaba katıldı.

Gemiler, megajoule (MJ) başına 91,16 gCO2e veya enerji birimi başına emisyon olan filo enerji tüketiminden kaynaklanan ortalama iyi uyanık sera gazı yoğunluğu için 2020 taban çizgisine göre ilk %2 azaltma hedefini karşılayamadıkları için VLSFO eşdeğeri ton başına 2400 euro cezaya çarptırılacaklardır. Sera gazı yoğunluğu gerekliliği, AB/AEA içindeki seferlerde ve liman uğraklarında kullanılan enerjinin %100'ü ve blok içine ve dışına yapılan seferlerin %50'si için geçerli.

SHIPROUTE-24 için hazırlıklar tamamlandı SHIPROUTE-24 için hazırlıklar tamamlandı

AB Emisyon Ticareti Sistemi'nde (AB ETS) olduğu gibi, FuelEU maliyetlerinin en büyük yükünü brüt cezaların %29'unu oluşturan konteyner segmenti çekecek, onu %14 ile RoPax ve %13 ile tanker ve dökme yük gemileri izleyecek.

Gemi başına yükümlülükler, biyoyakıt ve LNG'nin daha fazla benimsenmesi de dahil olmak üzere giderek çeşitlenen yakıt seçenekleri nedeniyle çeşitli segmentler arasında büyük farklılıklar gösterecektir. Yolcu gemileri gemi başına yıllık ortalama 520.000 euro ile en fazla ceza alacak gemiler olurken, bunu 480.000 euro ile RoPax ve 314.000 euro ile RoRo gemileri takip edecek, konteyner gemileri için ise ortalama ceza sadece 214.000 euro olacak.

Bu segmentlerdeki gemiler arasında da büyük farklılıklar bulunuyor. Yolcu ve RoPax segmentlerindeki bazı gemiler 1,8 milyon ila 2,5 milyon euro arasında cezalara maruz kalırken, bazı konteyner gemileri için ödeme yükümlülükleri 1 milyon euroya yaklaşıyor. Bu durum, gemi büyüklüğü ve ticaret profili nedeniyle daha yüksek enerji tüketiminden kaynaklanıyor.

Cezalar, geleneksel yakıt kullanan gemiler için sözde uyum açıklarından kaynaklanırken, toplamda tahmini 669 milyon euro tutarındaki fazlalıklar, esas olarak önemli ölçüde daha düşük karbon yoğunluğuna sahip LNG ve LPG ile çalışan gemiler tarafından üretilecek.

LNG taşıyıcıları toplam pazar fazlasının %78'ini ve gaz taşıyıcıları %8'ini oluştururken, %8'lik bir kısım da son yıllarda alternatif yakıtlara mütevazı bir geçiş yapan konteyner gemileri tarafından oluşturulacak.

Bu tahmini uyum fazlası dikkate alındığında, FuelEU cezalarının 2025'ten itibaren denizcilik için net maliyeti 680 milyon euro olacak ve bu da gemilerin bir havuzda toplanmasının sektör için brüt yükü kabaca yarıya indirebileceğini gösteriyor.

Cezalar, tipik olarak HFO, LFO veya MDO gibi karşılaştırılabilir karbon yoğunluklarına sahip geleneksel yakıtları kullanan segmentlerde, toplam yakıt tüketimi ile kabaca orantılı olacak ve böylece AB ETS maliyeti ile ilişkilendirilecek.

FuelEU'nun geleneksel yakıtlı gemilerin çoğu için havuzlama öncesindeki ilk maliyetleri, gelecek yıl AB ETS'nin %70 aşamalı olarak yürürlüğe gireceği zamanki maliyetlerin yaklaşık üçte biri olacak. Ancak nihai olarak FuelEU'nun, sera gazı yoğunluğunun azaltılması gerekliliğinin 2030 yılına kadar %6'ya yükselmesi ve ardından 2050 yılına kadar %80'e ulaşacak şekilde hızlanması nedeniyle çok daha maliyetli bir mesele olması muhtemeldir.

Farklı denizcilik şirketleri arasında ödenen tazminatların bir havuzda toplanması, aksi takdirde FuelEU cezalarından elde edeceği nakit akışını AB'den uzaklaştıracak ancak bu etki düzenleyici kurum tarafından temiz yakıtları erken benimseyenleri ödüllendirmek için tasarlandı.

AB'nin bu düzenlemeden elde edeceği potansiyel geliri azaltacak bir diğer faktör de, gemicilikten kaynaklanan ortalama sera gazı yoğunluğunun, esas olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle boru hatları üzerinden gaz tedarikinin durdurulmasının ardından Avrupa'ya artan LNG taşıyıcı seferleri nedeniyle %0,4 azalarak MJ başına 90,82 gCO2e'ye düşmesi nedeniyle, uyum açığının 2022 yılına kadar sadece %1,6'ya indirilmiş olması. Bu eğilim ve biyoyakıtların artan benimsenmesi göz önüne alındığında, %2'lik uyum açığı muhtemelen 2030'da azaltım hedeflerinin ilk sıkılaştırılmasından önce kapanacak.

Kaynak: marinelink.com

Editör: Haber Merkezi